Om boken


A

tt studera ska vara roligt. Det ska ge dig en glädje att lära dig någonting nytt. Du ska vilja studera mera! Idag har många blivit så resultatinriktade, både elever och skolor, att de helt missar poängen. Själva resan till målet. Utan glädjen i det du gör, vad är då meningen? Du går inte i skolan för att få bra betyg, du går i skolan för att du vill någonting. Du vill någonstans. Betygen är bara ett verktyg för att ta dig dit. Det kan vara kämpigt ibland och det ligger mycket blod, svett och tårar bakom framgångar. Men allt plugg ska hela tiden ge en viss tillfredställelse, en motivation att nå lite längre, bli lite bättre. Men för att få den motivationen så måste ditt arbete ge synliga resultat. För hur kul är det att läsa en text i 3 timmar och sen känna att du inte kan mer efteråt än när du började. Så hur lär du dig mera? Det var ur den frågan som idén till den här boken föddes.

Studieteknik är, precis som vilket annat ämne som helst, något du måste lära dig.

Det är ingen som förväntar sig att du helt plötsligt på egen hand ska lista ut hur man löser en andragradsekvation. Det finns sätt att göra det på och någon måste visa dig hur du ska göra. Men just när det kommer till kanske den viktigaste kunskapen av alla i skolan, grunden till hur du ska lära dig allt annat, då förväntas du lista ut det på egen hand. Studieteknik är, precis som vilket annat ämne som helst, något du måste lära dig.

Det som står i boken är saker som jag lärt mig under alla mina år i skolan. Det har tagit tid för mig att lära mig allting och det kommer det antagligen ta för dig med. Om du vill bli riktigt skicklig på att plugga försök då inte ändra allt på en gång. Börja försiktigt göra någon detalj lite annorlunda. När du ser att det fungerar, gå vidare och lär dig något nytt då kommer det gå mycket lättare. Allt i boken kommer inte att fungera för dig. Prova dig fram och använd det som du tycker ger resultat. Är det något du tycker saknas eller vill lägga till – gör det. Anpassa teknikerna så att de passar dig. Huvudsaken är att du lär dig det du ska.

Hur bra du än är så kommer du någon gång att ställas inför det faktum att det inte riktigt gick som du ville. Deppa inte ihop för det och var inte rädd för att misslyckas. För det finns inget bättre sätt att lära sig någonting på. När du inte får det du ville, det är då du får erfarenhet. Och erfarenhet är den mest värderade kunskapen av alla. Kom ihåg att betygen och skolan inte är hela livet. Det finns alltid andra sätt att nå dina mål. Våga testa nya saker. Ta nya vägar. Det värsta som kan hända är att du får gå tillbaka och ta en annan väg.

Med det sagt, hoppas du får glädje av boken och lycka till med plugget!

Signatur